Beginnerscursus EHBO

Een ongeluk zit in een klein hoekje… Veel ongelukken kunnen al gebeuren tijdens onze dagelijkse bezigheden, denk hierbij aan een bloedneus, een verstuikte enkel of een brandwond. Daarnaast kunnen ook ergere letsels voorkomen, weet jij bijvoorbeeld wat je moet doen bij bewusteloosheid of een hartaanval? Het beschikken over EHBO-kennis kan hierbij van levensbelang zijn. Door het uitvoeren van de juiste handelingen red je levens en kun je erger voorkomen!

Wij organiseren regelmatig een beginnerscursus EHBO, inclusief verbandleer en reanimatie met AED-gebruik. Deze cursus wordt georganiseerd bij voldoende (12) aanmeldingen en vindt plaats gedurende 4 zaterdagen van 09:00 tot 15:00 uur.*

 De eerstvolgende beginnerscursus staat gepland op zaterdag 28 september, 12 oktober, 19 oktober   en 2 november 2024.

De lessen vinden plaats in Trefcentrum Wittevrouwenveld, Edisonstraat 4, Maastricht.

*Let op, de cursus vindt enkel doorgang bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt op voorhand altijd een bevestiging. Ingeval annulering onzerzijds worden de kosten volledig gerestitueerd. Ingeval afmelding uwerzijds worden de kosten mogelijk niet (volledig) gerestitueerd, dit is afhankelijk van het moment van afmelden.

Je leert iemand in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen, de hulpdiensten te alarmeren en adequaat EHBO te verlenen bij onder andere:
 

• Bewusteloosheid
• Bloedverlies
• Brand- en huidwonden
• Letsels en (kinder)ziekten
• Vergiftiging
• Verslikking
• Besmettingen
• Steken en beten
• Reanimatie en AED

De kosten voor een beginnerscursus zijn €215,00. Daarvoor krijg je een lesboek, een klein setje verbandmateriaal om thuis te oefenen, koffie en thee tijdens de lesdagen, de examenkosten en je inschrijving bij het Oranje Kruis na het behalen van je examen.

Tijdens de lesdagen krijg je les van een gecertificeerde instructeur van het Oranje Kruis. Hij/zij demonstreert de handelingen en legt uit wat je het beste kunt doen in bovengenoemde situaties. Je gaat veel oefenen onder begeleiding van de instructeur, ontvangt tips van hem of haar en hebt de mogelijkheid om al jouw vragen te stellen. 

Het examen wordt afgenomen tijdens de laatste lesmiddag. Dit examen bestaat uit praktijkhandelingen en mondelinge vragen die gebaseerd zijn op de lesstof van de lesdagen én het EHBO-boek dat je gedurende de eerste lesdag ontvangt. Enige zelfstudie is hierbij vereist.

Nadat je het examen met een positief resultaat hebt afgelegd ontvang je het diploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis.

Het diploma is twee jaar geldig. Binnen deze twee jaar dien je één herhalingscursus te volgen om het diploma geldig te houden, na deze twee jaar dien je ieder jaar een herhalingscursus te volgen. Een herhalingscursus bestaat uit 5 lessen en 1 thema-avond.

Dat hangt af van je zorgverzekeraar en je eventuele aanvullende verzekering. Kijk snel bij jouw zorgverzekeraar of je hier ook van kunt profiteren!